ברוכים הבאים לכנס האימון האדלריאני השלישי.
אני גאה להיות בין מברכיו.
מוטיבציה הוא נושא כנס זה, נושא אשר בהקשר האימוני מחבר אותי אל סיפורי מסע.
קואצ'ינג, הוא מסע אל גילוי העצמי.
מסע אל גילוי העצמי, דורש אומץ, נחישות, ומוטיבציה גבוהה.
בכל מסע יש לכבד את העוצמות הכוחות, המחויבות והנחישות הנדרשים במטרה למצות אותו.
לאחרונה , מתוך התבוננות במסע האישי שלי, גיליתי חומרים נפלאים על מסעות ידועים.
סיפור מסעו של אברהם אבינו "לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך" מסעו של אברהם הוא מסע של חיפוש אחר טרנספורמציה ליצירת בית חדש לעצמו.
מסעו של עם שלם לאורך 40 שנה בחיפוש אחר הזהות – ה"אני" הערכי, המקום בו שוכנת ההשלמה והקבלה.
המוטיבציה למסע יכולה להיות ערגה, תשוקה, חקירה ולמידה, או פחד
ובריחה מ…, שאיפה אל מקום יותר טוב.
אחת הדמויות המרתקות והמייצגות מסע פנימי, הוא אודיסאוס הגיבור היווני, אשר בעשר שנות מסעו מתעמת מול המפלצות שבחוץ ואילה שבפנים, מאותגר ללא הרף על ידי כוחות המנסים לגרום לו לחדול ממסעו, לעצור בעדו, לקבע אותו, להפחידו, לפתות אותו. חדור מוטיבציה הוא מסיים מסע בו הוא חווה אובדנים והישגים, ניצחונות והפסדים. זהו מסע אמיץ של אדם, הנאמן לשאיפתו לגלות את מעוזו את מבצרו הפנימי, את גבולותיו ואת זהותו הערכית.
אודיסאוס שב ממסעו אדם שונה מזה שיצא.
כל שלב במסעו מתעד מפגש עם תשעת טיפוסי אישיות שונים. בין השנים 1976 ל 1982 –פילוסוף ופסיכולוג בוליבי בשם אוסקר אישזו פיתח טיפולוגיה, המגדירה תשעה טיפוסי אישיות וגורמי המוטיבציה המאפיינים אותם – זוהי האניאגרמה הידועה מזה 5000 שנה, אשר כיום משמשת , מאבחנים, בוחנים , מנהלים ומאמנים , ככלי עבודה יעיל לפיתוח אישי ואירגוני.
(ביוונית אניאגרמה פירושה אניא= תשע וגארמ = קודקוד, או נקודה, סמל קדום לתבונה, ידע ושלמות).
אם נעקוב אחר מסעו של אודיסאוס, נגלה את כל תשע טיפוסי האישיות אשר שבו את לב החוקרים לדורותיהם.
מסעו מתחיל כאשר הוא פוגש את אוֹכְלֵי הַלּוֹטוּס אשר נִסּוּ לְהַאֲכִיל אֶת אֲנָשָׁיו בִּפְרִי הַשִּׁכְחָה; הלוטוס הורג את התשוקה להמשיך במסע וגורם לאדם להשתוקק להישאר באזור הנוחות שלו, מפגש זה מבטא את המאבק שבין הצורך הבסיסי בוודאות והפחד משינוי. המוטיבציה המניעה היא המכוונות הברורה להשגת המטרה. האניאגרמה מכנה טיפוס זה כ"משכין השלום", "הדיפלומט". זהו הטיפוס המגשר בין הפחד משינוי, לבין הצורך במסע לגילוי העולמות שבפנים. זהו טיפוס מס. 9 באניאגרמה.
בתחנה הבאה פוגש אודיסאוס את הַקִּיקְלוֹפּ בַּעַל הָעַיִן הָאַחַת אשר אָכַל שִׁשָּׁה מֵאֲנָשָׁיו, עַד שֶׁנֻּצַּח; הקיקלופ רוצה את מה שהוא רוצה ברגע בו הוא רוצה זאת. אין חוקים בארץ הקיקלופ מלבד מה שהקיקלופ אומר דורש ורוצה, מפגש זה מייצג את כוחות הטבע, הלא מרוסנים, הבלתי צפויים והחזקים מכל, המסוגלים להשמיד ללא מורא, בושה או אשמה. על פי האניאגרמה זהו טיפוס מס.8 חסר עקבות, סמכותי והמוגדר כ "המפקד" "הכוחני" "המוביל".
בתחנה הבאה הוא פוגש את מֶלֶךְ הָרוּחוֹת אֵיאוֹלוֹס המֶעֱנִיק לוֹ כַּד וּבוֹ כָּל הָרוּחוֹת, אֲבָל אֲנָשָׁיו פָּתְחוּ אוֹתוֹ בְּטֶרֶם עֵת; כל הרוחות נשבו בהם בו זמנית, הם נהנו מהקלילות, מהשעשוע, מההיסחפות על גלי הים, לכל עבר ועבר, לצלילי מוסיקה וסעודה נהנתנית, אשר במהלכן הם איבדו את המיקוד, את הפוקוס. האניאגרמה מגדירה טיפוס זה כ- טיפוס מס. 7 אשר סורק ללא הרף את כל האפשרויות , מתכנן ומתנסה בכל. זהו טיפוס המוגדר כ- "נהנתן" "חלמן".
הַלֶּסְטְרִיגוֹנִים אשר בארצם השמש לא זורחת, תוקפים את אודיסאוס ללא כל סיבה והוא מאבד 11 מספינותיו. באניאגרמה זה הוא טיפוס מס. 6 הנקרא ה "מתנגד" "הספקן" ,זה שתמיד מרגיש קרבן וחי בתחושה מתמדת של פאראנויה, של נירדפות. בארץ בה השמש לא זורחת, הצד האפל, הצלליות מקבלות משמעויות הגורמות לנו להיות במצב השרדותי. מצב ערני ובכוננות ספיגה או מתקפה. FIGHT OR FLIGHT .
קִירְקֶה הָפְכָה אֶת אֲנָשָׁיו לַחֲזִירִים; קירקה מעניקה לו מידע סודי על המסע שלו, נותנת לו טיפים ומלמדת אותו כיצד לנהל את שארית המסע. זהו טיפוס מס. 5 על פי האיניאגרמה הניקרא "הצופה" (המתבונן מן הצד, האובזרבר). כאן אודיסאוס מבין שהדברים לא תמיד כפי שהם נראים.
בהאדעס הוא פוגש בידידיו הלוחמים הותיקים מימי מלחמת טרויה. הם כולם מתלוננים על כיצד החיים יכלו להיות יותר טובים אילו היה כך וכך ומתרפסים על העבר- זהו טיפוס מס. 4 המכונה כטיפוס ה- "הרומנטיקן הנוסטלגי" – רגיש, רגשני ויצירתי, טראגי – רומנטי, נוסטלגי ומלנכולי. חווה הכל בעוצמה גבוהה. בדרך כלל מתמקד באין ולא ביש עם המבט לאחור.
ממש לקראת סוף המסע אודיסאוס כמעט מתפתה לְשִׁירַת הַסִּירֶנוֹת, כאן נוצרת דרמה, הוא מבקש מאנשיו לקשור אותו לספינה כדי שלא יתפתה, הסירנות מייצרות בשירתן צלילים מלאי ערגה המזמינים להתמסר,לעצור, להביט אחורה , להיכנע ולא להתקדם קדימה.. כל אילה משרטטים את הטפוס הדרמטי- טיפוס מס. 3. "השחקן, השאפתן, המתבלט" בעל מוטיבציה חזקה להשיג ולהצליח ,אנרגטי ובעל אמביציה גבוהה; חותר להיות במקום הראשון בכל תחום- כישלון- מבחינתו הוא האיום הגדול. בני טיפוס זה הם בעלי ביטחון עצמי רב ,עולם הרגש והאינטימיות לא ה- CUP OF TEA שלהם.
קַלִיפְּסוֹ מצִּיעָה לוֹ חַיֵּי נֶצַח אִם יִשָּׁאֵר בִּמְעָרָתָהּ. היא מספקת את כל צרכיו של אודיסאוס . מהר מאד הוא למד עד כמה במקום זה נולדה התלות ותלות זו שוללת ממנו את חופש הבחירה. זהו טיפוס מס. 2 הניקרא " המעניק" "המסייע" – בעל מוטיבציה לעזור לאחרים ולקבל הערכה והכרה , בני טיפוס זה הם אנשים חמים, רגישים ונדיבים הששים לעזור בכל הזדמנות.
התחנה האחרונה שלו היא פואניסיה, חברה אלגנטית בעלת אמות מידה גבוהות, המנוהלת על ידי חוקים ברורים ורמת מחויבות גבוהה, לעשות את הדברים הנכונים בדרך הנכונה. שם הוא מגלה את מידותיו הטובות, את השלימות והמושלמות, את האהבה, החמלה, הכבוד וההערכה כערכים עליונים. הוא הופך ערכים אילה לערכיו ומקום זה לביתו. על פי האניאגרמה זהו טיפוס מס.1 הנקרא "הטיפוס המושלם", " השואף למצויינות ולשלמות" בעל מוטיבציה לעשות את הדברים נכון, ושואף ללמד אותך לעשות על פי דרכו. הוא מוגדר גם כ "המחוקק" – מה שמניע אותו הם, עקרונות ואידיאלים, מצפון וחוש צדק מפותחים.
אם נרכז את תשעת הטיפוסים על פי האניאגרמה: = 1.הטיפוס "המחוקק" "המושלם" (השואף לשלמות),= 2."הנותן" (המעניק), = 3. "השחקן" (המופיע כל חייו בפני קהל), 4. = הטיפוס "הטראגי-רומנטי", 5. ="הצופה" (המתבונן מן הצד),6. =הטיפוס ה"מתנגד" (שייצג תמיד את הצד השני),7. ="אנין-הטעם" (הטועם ומתנסה בכל דבר), 8.="המנהל" 9. = ו- "הבורר" (המפשר בין הצדדים).
כאשר אנו יוצאים למסע האישי אימוני , בתהליך הגילוי העצמי שלנו, או בתהליך הגילוי העצמי של הלקוח, נפרשים בפנינו עולמות ונופים אין סופיים במורכבותם. הצידה לדרך מגוונת ומורכבת , יחד עם זאת עלינו כמאמנים לדאוג כי המסע יושתת על יסודות איתנים המורכבים מאהבה, הערכה, כבוד הדדי, יצר הרפתקנות, והיכולת למצוא את ההנאה והתשוקה במהלך המסע.
עלינו לחפש את מנוע המוטיבציה של הלקוח שלנו, לאתר את מה שמתניע אותו ולתדלק מנוע זה.
הדלק המניע יכול להיות פחד, כעס, קינאה, הצורך לנצח ,להרוויח, להיות נערץ, נאהב, מקובל , לעומתם הדלק המניע יכול להיות נאמנות, אהבה, חמלה ,אמון ואמונה קבלה ועוד אין ספור.
במטרה לתמוך בתהליך התנעה זה עלינו לזהות את הדרך, את השפה,את הצליל ואת המסיקה, המתאימים ללקוח שלנו, יחד עם זאת להיות ערים לתגובותיו של הלקוח תחת עומס ולחץ אשר מסע זה מייצר ולהפוך עומס ולחץ זה למנוף של צמיחה והתפתחות .
כל אחד ומקור האנרגיה האישי שלו, כל אדם , מסעות חייו מציידים אותו בכלים למימוש היעוד לשמו הוא כאן. כמאמנים, תפקידנו לזהות, לגלות, ללטש ולשקף כלים אילה בכדי להעביר אותם לבעלותו של הלקוח, לשימושו האישי, להמשך מסע חייו ומימוש יעודו.
כפי שראינו , פנים רבות לו לאדם, וגישות רבות להגדרתו, על אחת כמה וכמה להגדרת מניעיו. לאלפרד אדלר הייתה גישה שונה ביחס למקורות המוטיבציה שלנו, אים פרויד טען שאנו מונעים ממניעים אינסטינקטיביים בסיסיים להשגת מטרות, הרי שיאונג טען כי אנו מונעים על ידי ארכיטיפים קדומים, אריך פרום האקסיסטנציאליסט טען כי מה שמניע אותנו הוא חיפוש אחר משמעות החיים, ההומניסטים טענו כי מה שמניע את האדם הוא למצות את הפוטנציאל שלו, אדלר לעומתם טען כי למעשה אין אנו מונעים אלא נמשכים אל המטרות מעצם היותנו האחראיים הבלעדיים לגורלנו, מעצם היותנו נאמנים לערכים כגון תרומה לקהילה, אהבה, כבוד הדדי ושיוויון .
קשה שלא לצטט את נלסון מנדלה הטוען כי מה שמונע מאיתנו להניע עצמנו הוא לא האמונה כי אנו לא ראויים או לא מסוגלים, אלא להיפך, הפחד מן העוצמות הטמונות בנו. מרגע בו אנו משחררים פחד זה, הנוכחות החדשה ונטולת הפחד משחררת את הזולת בו זמנית.
ואסיים בציטוט מפי דברי חז"ל : "אי אתה יכול לומר לו לאדם, איזו הדרך ילך בה. הרבה דרכים לאדם… כל אדם צריך ליתן את דעתו לאיזו דרך לבו מושכו, ובה בדרך יבחר בכל מאודו"
צאו לדרך, ודרך צלחה